Kesäpäivä, ei Kangasalla vaan Keuruulla. Se kesäpäivä, jolloin täällä tapahtuu, eli markkinat. Kun tulin Keuruulle, kaikki puhuivat Einari Vuorelasta (runoilija josta en ollut ikinä kuullutkaan), Keurusselän kauneudesta (järvi+laulu joista en ollut ikinä kuullutkaan) ja markkinoista (joista en ollut ikinä kuullutkaan). No, nyt olen kuullut ja nähnyt jo seitsemän vuoden ajan (melkein päivän tarkkuudella, kuinka aika voi mennä näin nopeasti?). Vuorela on suht ok, en tykkää kauheasti. Keurusselkä on kaunis, kuten kaikki järvet (olen syntynyt Saimaan rannalla), mutta markkinat eivät ole alkuunkaan niin isot ja komeat kuin paikalliset luulevat. Ne on tavalliset markkinat, joita ainakin Mikkelissä on aika usein... Mutta kiva, että edes kerran kesässä näkee kaikki tutut, työkaverit, oppilaat ja niiden vanhemmat. Ja kaikki ovat leppoisalla tuulella. Kyllä markkinoilta tietysti aina tulee jotain ostettuakin. Erityisesti, jo useamman vuoden ajan, olen aina vahdannut Helina Tilk'n astioita - aivan ihquja käsinmaalattuja astioita. Ja löysinkin lautasen ja mukin. Tosin mukin muoto on muuttunut hieman. Myyjäpoika ei oikein tajunnut mistä puhuin, kun kommentoin muotoa, tarjosi vain muita mukeja nenäni eteen. Mutta vanhempi myyjäherra tajusi, ja tosiaan mukimallia on vaihdettu vuodenvaihteessa.

124899.jpg

Lisäksi tietysti markkinoilta pitää saada Viipurin rinkeliä - muut ei ole mitkään markkinat. Ja löysin myös vanhojen kirjojen kauppiaalta Mary Oljen Uuden pitsikirjan.

Markkinoiden jälkeen lähdimme kaverini kansssa käymään Keuruun ja Mäntän puolivälissä, Nikolaintalo Liukossa. Kaunis vanha maatalo, jossa järjestetään kaikenlaisia tilaisuuksia: häitä, konsertteja, juhlia. Tällä kertaa oli kyseessä näyttely: Rakkaudesta Ryijyyn. Esillä oli kokoelma Sirkka Könösen ja Jukka Vesterisen ryijyjä. Tietysti mukana oli ryijyjä menneisyydestä ja historiaa. Kaikki ryijyt ovat mielestäni kauniita, mutta nykyajan ns. moderneissa ryijyissä minua viehättävät värikkyys ja muoto. Enää ryijy ei ole välttämättä suorakulmainen, tietynkokoinen seinämalli. Se voi koostua useammasta osasta, joiden järjestystä voi vaihdella mielensä mukaan. Haluaisin ehdottomasti saada itselleni (tehdä itse!) Könösen Tähtipolun. Mutta kun sen leveys on 125cm....ja puihini mahtuu vain 100cm... Toisaalta jos Vesterisen Herttasta löytyisi vihreänä....(sorry, en löytänyt kuvaa linkitettäväksi).

Huomenna, ette varmasti usko! Jotain valmista! Kaikki osat ovat sohvalla odottamassa, että kasaisin ne yhteen.